Powered by RND
Lyssna på Geologipodden i appen
Lyssna på Geologipodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Geologipodden

Podcast Geologipodden
Geologipodden
Sveriges enda podd om geologiska fenomen och mysterier! Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 45
  • 45. Ner i gruvan!!
    Ta på er hjälmen och pannlampan för vi ska över tusen meter ner. Drömmen om att få intervjua någon som jobbar i gruva går äntligen i uppfyllelse! I dagens avsnitt har vi med oss en så kallad driftgeolog och ställer alla våra frågor om jobbet. Hur ser arbetsdagen en dryg kilometer under markytan ut? Vad är svårt och vad är roligt? Vad hittar man för coola mineral och vilka är riskerna med jobbet? Hur ser chanserna att bli rik ut? Vi pratar jordskalv, malmbildning, livet norr om polcirkeln och varför man måste vara duktig på att backa en stor bil och starta i backe. Vi ägnar även en liten stund åt geologiska fenomen uppe på jordytan, däremot i en helt annan del av världen. Vad vet du om den uråldriga megavulkanismen i Hongkong? Nej vi visste inte heller någonting men Lovisa har nu varit där och kan vittna om vackra mönster i gammal aska!Och sist (och absolut minst, bara ett par kilo) berättar vi om varför det varit glest med avsnitt under året. Grattis alla!
    --------  
    49:03
  • 44. Geologer kan till exempel jobba på museum
    Geologipodden åker på studiebesök! I enlighet med säsongens tema gör vi det för ett arbetsplatsbesök och först ut är geologen och paleontologen Ida. Hon jobbar nämligen på ett naturhistoriskt museum! Alla förstår att det väckte vår nyfikenhet? Och ja - det är exakt samma Ida som vi hörde i avsnitt 29. Och JA - vi får en uppföljning på vad hon hunnit ta reda på om fisködlerumpan från jura! Mesozoikums blodtörstiga delfiner: ichtyosaurierna. Vi beger oss även till devon och Grönland där man först hittade så kallade "övergångsformer" (obs säg inte så) mellan vattenlevande och landlevande djur. Samt snuddar lite vid hur massutdöenden kan ge utrymme för nya arter att utvecklas. Evolutionen va? Vi får inte nog! Tack vare vår vana att producera skamlöst långa avsnitt hinner vi dessutom med en sväng in i konsultbranschen och prata om olika karriärvägar. Och som om detta inte vore nog är underbara undrar-Indra tillbaka efter föräldraledigheten! Den här gången med en lyssnarfråga från gotländska dagisbarn! Vad är det för märklig och tung sten? Foton kommer på instagrammet! Vi lovar er även en hel del nördfniss och att den som orkar lyssna till slutet belönas med både Idas och Johannas topp-tre-Taylor-Swift-låtar (och ja - för dig som är insatt och uppmärksam kan vi bekräfta att detta spelades in innan Tortured poets-albumet släpptes).
    --------  
    1:15:58
  • 43. Vad ska vi med geologi till?
    Geologipodden är tillbaka med en sjätte säsong! Temat är som vanligt GEOLOGI men nu ska vi ta och reda ut vad geologiska kunskaper egentligen kan ge oss. På vilket sätt är den lokala geologin helt avgörande för varje samhälle, och varför är det viktigt att veta vad vi bor på? Statsgeologen Jenny Andersson från avsnitt 40 är tillbaka och vi förväntar oss nya insikter om slabbedabb-gnejserna. Vad ska vi göra med dom? Varför finns det arsenik i vissa gamla graniter men inte i andra? Hur kan det vara så att 100 år gamla berggrundskartor är mer informativa än de nykarterade? Och hur söker man jobb som Linnés lärjunge 2024? Förutom detta diskuterar vi fördelen med att bo nära en aktiv vulkan, hur ovanligt det är med geologer som saknar sin egen stensamling samt hur man överlever möten med vildsvin. Extremt relevant, intressant och spännande tycker vi och hoppas att ni hänger på!
    --------  
    1:30:32
  • 42. Ett enskilt träd kan man inte lita på
    Studiebesök hos dendrokronologen Johannes Edvardsson! Vi tittar närmare på trädringar och får lite inblick i vad gamla träd kan berätta för oss.
    --------  
    1:40:37
  • 41. Sista resan till urtiden - PROTEROZOIKUM
    BUCKLE UP! Det är dags för finalen i vår tidsrese-serie Tillbaka till urtiden! Lite sorgligt (men vi misstänker att det kan komma skäl att även i framtiden prata om saker som hände för apamånga miljoner år sedan). Det här är även avsnittet när vi svarar på frågan Hur blev nästan hela Sveriges berggrund till? Så ni fattar att det inte gick att hålla nere historien till under en timme. Superautentiska ljudeffekter kommer från färgkritor, och ritar gör vårt underbara husband Mattias Granbom. Den som vill rita Sverige och/eller en pung med oss kan hitta printbar PDF på instagram! Varning för att ritardelen börjar först cirka en halvtimme in i avsnittet - chilla. Resmålet är vår längsta eon hittills: från 2,5 miljarder år sedan till 0,5 miljarder år sedan. Med löfte om att vi kanske förenklar en del. Hur förändrades jordens plattektonik efter "den varma bergskedjeveckningen" under arkeikum? Och vad har det med Mattos brödbakning att göra? Vilka var med och bevittnade detta? Vi träffar urtidsdjur som man kan tänka sig som blobb-mjukisar. Svintidiga eukaryoter, det äldsta kända multicellulära livet!! Syret ersatte metan som det mest populära grundämnet i atmosfären - helt revolutionerande eller en jordens största katastrof? Onödiga geologi-begrepp: sessila vs. bentiska organismer. Avsnittet utspelar sig i Bagarmossen (bagis-gnagis) och bakgrundsljuden står Indra och redaktionens nyaste medlem för, Astrid, tidigare känd som Bubbis. Och snöplogen!
    --------  
    1:01:08

Fler podcasts i Vetenskap

Om Geologipodden

Sveriges enda podd om geologiska fenomen och mysterier! Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns det ens sjöar? Välkommen att fascineras med oss!
Podcast-webbplats

Lyssna på Geologipodden, Vetenskapsradion och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.1.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 1/11/2025 - 1:50:46 PM