Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett na...
80 Kartering i Aboriginernas territorium i Australien
Paul Evins berättar om sin resa till Australiens mest avlägsna platser och hur han jobbade med kartering där. Vi pratar om vikten av samarbete mellan lokalbefolkningen (Aboriginerna) och teammedlemmarna och att lokalbefolkningen sitter på mycket värdefull kunskap om berggrunden. Paul diskuterar även hur hans erfarenheter i Australien har påverkat hans arbete och kommunikationsförmåga, och hur han tillämpar det i sitt arbete i Sverige. Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
--------
14:36
79 Utmaningar med sulfidberg
Paul Evins är gäst och vi pratar om kartläggning och riskbedömning av sulfidberg. Sulfidberg innehåller sulfidmineral som, när de kommer i kontakt med vatten eller luft, kan orsaka oxidations- och försurningsprocesser som leder till miljöproblem. Paul berättar också att han håller på att utveckla en kurs inom SGF för att standardisera karteringsmetoder och förbättra förståelsen av ingenjörsgeologiska aspekter. Denna kurs riktar sig främst till nyutexaminerade inom branschen för att säkerställa en enhetlig tolkning och beskrivning av bergarter och sprickmönster. Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
--------
14:03
78 Möt geovetaren och karteraren Paul Evins
Paul Evins är gäst och berättar om sin passion för berg och strukturgeologi. Han är geovetare på WSP och berättar om sin karriär som har fört honom från USA till Sverige, via en rad länder och platser. Vi pratar om kartering och vikten av tolkning och validering av geologiska data och att kombinera observationer med tolkning av den geologiska utvecklingen redan vid karteringen. Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
--------
22:33
77 Utvecklingen av kunskap inom geoteknik och branschens framtid
För 50 år sedan var teorierna om plattektonik och kontinentaldrift inte självklara utan accepterades gradvis under de kommande decennierna, det menar professor emeritus Lars O Ericsson som är gäst i dagens avsnitt. Vi pratar om vikten av att kommunicera risker och att planera infrastruktur med hänsyn till geovetenskapliga förutsättningar. Lars hoppas att samhällsbyggare i framtiden kommer att ha ökad förståelse för detta. Vi kommer in på utmaningar och framtidsutsikter för branschen, inklusive behovet av att fördjupa förståelsen för geologiska förutsättningar och att inkludera mer geologisk utbildning inom ingenjörsprogrammen. Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
--------
15:47
76 Om ingenjörsgeologi och geotekniska influencers
Lars O Ericsson är gäst och menar att ingenjörsgeologi är bredare än bara berg, inklusive mekaniska, termiska, hydrauliska och kemiska processer i geologiska material. Vi pratar om skillnader mellan Sverige och andra länder vad gäller geologiska förutsättningar. När det gäller geotekniska influencers historiskt inom branschen lyfter Lars fram Baltzar von Platen och Hjalmar Lundbohm för deras insatser inom geoteknik och geologi. Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett nationellt och internationellt perspektiv.
Här pratar vi om de vetenskapliga och ingenjörsmässiga aspekterna inom samhällsbyggande som är relaterade till jord, berg, grundvatten och förorenade områden. Programledare är Tomas Tränkner.
www.sgf.net