Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett na...
Mårten Osanius och Helena Furst berättar om sektion förorenade områden inom Svenska Geotekniska Föreningen. Vi pratar om sektionens arbete som syftar till att bidra till hållbar utveckling genom att stödja och utveckla kunskap och metoder för att hantera föroreningsproblem på ett miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt effektivt sätt. Det handlar om frågor kopplade till identifiering, utredning, riskbedömning, sanering och hantering av förorenade mark- och vattenområden.
--------
21:51
58 Så påverkar bakterier uranets rörelse i syrefritt grundvatten - Henrik Drake
Henrik Drake berättar om mikrobiell aktivitet i syrefria grundvattensmiljöer och dess påverkan på transport och bindning av tungmetaller, särskilt uran. Henrik förklarar hur mikroorganismer förändrar uranets kemiska form och får det att binda till mineralet kalciumkarbonat, vilket hindrar spridningen av uran i grundvattnet. Detta fenomen kan även tillämpas för andra metaller, som arsenik. Avsnittet knyter an till kärnbränsleförvaring och de komplexa processer som kan hjälpa till att begränsa tungmetallers spridning i grundvatten.
--------
16:49
57 Grundvatten och livet djupt under jord - Henrik Drake
Henrik Drake, docent och forskare vid Linnéuniversitetet, berättar om livet i berggrunden, där han undersöker mikroorganismer och kemiska processer som påverkar tungmetaller och mineralbildning. Hans forskning började med kärnbränsleförvaringsstudier i Oskarshamn och har sedan utvecklats till att utforska mikrobiologiska och geologiska fenomen djupt nere i berggrunden. Han förklarar hur extremt liv existerar utan ljus, syre och näring genom att utnyttja kemiska processer. Forskningen har betydelse både för att förstå livets anpassning till extrema miljöer och för praktiska tillämpningar, som kärnbränsleförvaring och eventuell kolonisering av andra planeter.
--------
21:29
56 Utbildning inom grundvatten - med Magnus Hellqvist
Magnus Hellqvist är gäst och pratar om utbildning inom hydrogeologi. Han betonar vikten av att integrera breda ämnesområden som mark, jordarter och vatten, särskilt grundvatten, för att bättre förstå vår miljö och samhällets utmaningar. Magnus berättar om sin undervisning på högskolenivå och yrkeshögskolor och beskriver betydelsen av att väcka intresse hos studenter och allmänheten.
--------
19:29
55 Våtmarker då och nu - med Magnus Hellqvist
Kvartärgeologen Magnus Hellqvist pratar om våtmarkernas betydelse och återkomst. Han menar att våtmarker är viktiga för biologisk mångfald, vattenrening och att fördröja stora vattenflöden. Dessutom kan de fungera som kolsänkor, även om det finns en komplexitet kring metanutsläpp. Under de senaste 100-200 åren har många våtmarker dikats ut för jordbruk och skogsbruk, men idag växer efterfrågan på att återställa och återskapa dessa områden. Vi pratar om hur våtmarker kan skapas, restaureras och dess ekologiska fördelar.
Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett nationellt och internationellt perspektiv.
Här pratar vi om de vetenskapliga och ingenjörsmässiga aspekterna inom samhällsbyggande som är relaterade till jord, berg, grundvatten och förorenade områden. Programledare är Tomas Tränkner.
www.sgf.net