Välkommen till Näravårdpodden. I denna serie intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som vi arbetar för, mot en nära vård. Vi v...
Avsnitt 200! - Välfärdsomställning - socialtjänst och Nära vård
Vi firar 200 med ett spännande avsnitt! Tack till alla som lyssnar och såklart till alla gäster, som så generöst delar sina insikter och perspektiv!”Det här går helt i linje med omställningen till nära vård - vi får en skjuts i arbetet.” ”Vi ska jobba uppsökande, tidigt och hitta nya vägar att nå ut.” Nästa år beräknas en ny reviderad socialtjänstlag träda i kraft. Vad innebär detta för kommunerna och hur kopplar det till omställningen till Nära vård? Ulrika Vitalis, socialchef Hammarö kommun och Niklas Eriksson, handläggare på SKR berättar om hur de arbetar för att använda lagen som hävstång för utveckling framåt.
--------
56:22
Klagomål - ett verktyg för förbättring
”Vi har en skatt av klagomål och synpunkter som behöver lyftas fram och komma ut. Ett bra redskap för vården att komma närmare hur det är, egentligen.” Patientnämnderna, runt om i landet, är den instans som patienter och närstående kan vända sig till med klagomål för att utreda vad som gått fel och som också ger verksamheterna kunskap om vad som behöver förbättras. Lyssna till representanter för patientnämnderna i Västra Götaland, Susanne Tedsjö, Region Stockholm, Pia Bornevi och Region Uppsala, Kristina Holmberg när de berättar om arbetet.
--------
52:57
Mobilt team möter hemlösa med beroendeproblematik - när vården kommer närmare
”Personer som kommer tillbaka och berättar att de använt Naloxon och räddat livet på någon - det gör det värt allt arbete.” ”Det handlar om att hitta en enkel och nära väg in.” 27 000 personer beräknas leva i hemlöshet i Sverige. Det är en grupp där många lever med substansberoende och andra utmaningar. Att möta behov hos den här gruppen, som är en av de allra mest utsatta i samhället, kräver extra insatser där vård och omsorg måste komma nära. Daniel Thorsén, socionom och verksamhetsutvecklare inom Göteborgs stad och Sofia Lexén, specialistsjuksköterska och sektionsledare inom LARO, Sahlgrenska berättar om sitt arbete där regionala och kommunala vården samarbetar med civilsamhället.
--------
1:03:00
Bättre hälsa - rättighet för alla
”Den bästa hälsoinsatsen är den som inte behövs - den har 100 % effektivitet.” Hälsosamtal är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet men idag når insatsen inte ut till alla. Hur ser vi till att alla får möjligheten att få sina behov tillgodosedda för att uppnå en bättre hälsa? Lyssna till Lars Jonsson, MAS inom funktionshinderomsorgen i Umeå kommun, som berättar hur de ändrat arbetssätt för att nå ut till personer som får stöd och hjälp inom LSS.
--------
59:06
Förbättringsarbete pågår - kurs i Nära vård
”Allmänläkarens roll är att se helheten och hela människans situation!” Lyssna till två nyblivna distriktsläkare som under våren har genomfört förbättringsarbeten i Nära vård i sin ST-utbildning. Det är en helt ny kurs där SKR står som värd för att ge läkare möjlighet att träna på förbättringsarbeten inom primärvården för en bättre och närmre vård där viktiga delar är kontinuitet, delaktighet, tillgänglighet och samordning.Cecilia Niklasson och Maria Stenman har gått kursen och berättar om sina erfarenheter och den kunskap de fått.
Välkommen till Näravårdpodden. I denna serie intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som vi arbetar för, mot en nära vård. Vi vill genom de här samtalen fördjupa kunskapen och också visa både på det som fungerar och det som är svårt.