Powered by RND
Lyssna på Sieps Podcast i appen
Lyssna på Sieps Podcast i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Sieps Podcast

Podcast Sieps Podcast
Sieps
Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för r...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 89
  • Ett turbulent år i Europapolitiken
    Ett händelserikt år går mot sitt slut. Cecilia Malmström, Henrik Brors och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast för att summera och analysera det gångna europapolitiska året.Stora utmaningar och höga förväntningar har präglat 2024 i Europapolitiken. Valet till Europaparlamentet resulterade i ökad fragmentisering och en besvärlig process för att utse en ny kommission. Under hösten har både Tyskland och Frankrike drabbats av regeringskriser. Också omvärlden präglas av oro och dramatiska skeenden. Samtidigt står EU inför stora utmaningar för att säkra freden, konkurrenskraften och klimatet.Cecilia Malmström, tidigare Europaparlamentariker och kommissionär, Henrik Brors, journalist med lång erfarenhet av att bevaka både europeisk och svensk politik och Göran von Sydow, direktör på Sieps, gästar årets sista avsnitt av Sieps Podcast, som alltså summerar 2024 i Europapolitiken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    48:43
  • Konflikter, kohandel och kompromisser: Nya kommissionen är på plats
    Den nya kommissionen har tillträtt, och i Europa råder just nu ett stort behov av politiskt ledarskap. Hur kan ordförande Ursula von der Leyens nya lag svara upp mot utmaningarna? Sieps Podcast gästas av Pia Gripenberg och Lars Danielsson för att analysera den frågan.Ordförande Ursula von der Leyens nya kommission är godkänd av Europaparlamentet och har nu påbörjat sitt arbete. Detta samtidigt som nyval väntas i Tyskland och den franska regeringen kämpar för sin överlevnad. Omvärldsläget kallar också på politiskt ledarskap, med Rysslands krig i Ukraina, Trumps andra presidentskap, migrationspolitiken och klimatkrisen som några exempel.Pia Gripenberg, politikreporter på DN med lång erfarenhet av att bevaka EU, och Lars Danielsson, tidigare bland annat EU-ambassadör och statssekreterare, gästar Sieps Podcast och samtalar om hur kommissionen ska kunna ta sig an dessa utmaningar.von de Leyen har organiserat den nya kommissionen på ett annat sätt jämfört med den föregående. Har ordföranden samlat mer makt hos sig själv? När Europaparlamentet godkände kommissionen var partigrupperna splittrade och omröstningen föregicks av kohandel och politiskt spel. Vad betyder det för kommissionens mandat?Ett fragmenterat parlament och svaga regeringar i medlemsländerna innebär också utmaningar för kommissionen under mandatperioden. Hur kommer den institutionella balansen att se ut framöver?Gustaf Olsson är programledare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    39:14
  • Ekonomin, autonomin och snuset – 30 år sedan folkomröstningen om EU
    Den 13 november 1994 hölls en folkomröstning om svenskt EU-medlemskap. Annika Ström Melin och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast och minns, analyserar och diskuterar.En hel del har hänt sedan en majoritet av svenskarna sade ja till EU för 30 år sedan. Sieps Podcast gör en tidsresa och tar upp hur valrörelsen 1994 gestaltade sig, vilka frågor som debatterades och vad som till slut fällde avgörandet. Detta tillsammans med gästerna Annika Ström Melin, EU-journalist som också bevakade folkomröstningen, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.Både Sverige och EU förändrats sedan folkomröstningen. Hur har Sveriges statsskick, förvaltning och rättssystem påverkats? Sverige har varit särskilt drivande i vissa frågor i EU, och gjort tydliga avtryck i unionens miljö- och klimatpolitik, kemikalielagstiftning samt i frågor kring öppenhet. Under de år som gått sedan inträdet har Sverige mognat som EU-medlem, men samtidigt lever bilden av Sverige som den motvillige europén kvar. Avsnittet tar upp varifrån den bilden kommer och om den fortfarande stämmer idag. Rapporterna som Sieps publicerade när Sverige hade varit medlem i EU i 25 år finns att ladda ner här.Analyserna om svensk EU-opinion finns att ladda ner här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    47:27
  • Trumps valvinst – vad betyder den för Europa?
    USA:s nästa president vill få ett snabbt slut på kriget i Ukraina, älskar tullar och vill få fart på oljeborrningen. Cecilia Malmström och Björn Fägersten gästar Sieps Podcast för ett samtal om Donald Trump och den transatlantiska länken.Donald Trump har vunnit det amerikanska presidentvalet. Vad betyder det för säkerheten, handelsrelationerna och klimatomställningen? Cecilia Malmström, bland annat tidigare Europaparlamentariker och EU-kommissionär, och Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet och omvärldsanalytiker, gästar Sieps Podcast för en analys av läget.Gustaf Olsson programleder.Ladda ner publikationen Changing transatlantic relations – and what it means for Europe här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    35:50
  • Lärdomar och erfarenheter från ordförandeskapet
    Sieps Podcast återvänder till det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Nyligen publicerade Sieps en rapport där erfarenheter från ordförandeskapet samlats in och analyserats. Den rapporten tas upp för diskussion i detta avsnitt, som gästas av Eva Sjögren och Göran von Sydow.Första halvåret 2023 var Sverige ordförande i EU. På uppdrag av regeringen har Sieps samlat in erfarenheter och lärdomar från politiker och tjänstemän som arbetade med ordförandeskapet och dessa finns nu publicerade i en rapport. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar avstamp i rapporten, och gästas av Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.Planering, att sätta sig in i dagordningen och att etablera relationer tas upp som viktiga framgångsfaktorer i arbetet med att förbereda ordförandeskapet. Samtalet tar också upp institutionella frågor, som hur samarbetet mellan Regeringskansliet och myndigheterna fungerade, men också interaktionen mellan ordförandeskapet, Europaparlamentet och kommissionen. Ett viktigt syfte med att ta vara på erfarenheterna är att skapa kunskap om hur Sverige kan bli en bättre förhandlare, och den frågan berörs också i poddsamtalet.Dessutom: ett reklaminslag.Gustaf Olsson programleder.Rapporten Leda, förhandla och påverka: Erfarenheter från Sveriges ordförandeskap i EU 2023 finns för nerladdning här. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    43:59

Fler podcasts i Utbildning

Om Sieps Podcast

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Sieps Podcast, Sjuka Fakta och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Sieps Podcast: Poddsändningar i Familj

Sociala nätverk
v7.1.1 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 12/21/2024 - 9:05:19 AM