Vad är folkbildningens roll i en tid av digitalisering och artificiell intelligens? Vad krävs av deltagare och pedagoger för att det ska ske ett genuint folkbildande erfarenhetsutbyte i en digital miljö? Hur kan folkhögskolor och studieförbund använda sig av AI?
Folkbildningspodden gästas av Alexandra Söderman, fil dr i pedagogik vid Göteborgs universitet som forskat om digitaliseringens konsekvenser för olika bildningspraktiker och en av författarna till Folkbildningsrådets rapport Digitaliserad folkbildning.
Ställer och svarar på frågor gör Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola. Programledare är Staffan Kahn, verksamhetsutvecklare för Arena Bildning.
--------
38:02
# 54 Studieförbund, profilering och nykterhet
Andrea Lavesson är biträdande rektor för Nykterhetsrörelsens bildningsförbund (NBV) som berättar om NBV: s verksamhet och vad hon tycker om de nya statsbidragsbestämmelserna. Hur påverkar kravet på profilering NBV:s verksamhet? Och hur går det för nykterheten i dagens Sverige?
Ställer och svarar på frågor gör Hanna Schubert, projektledare på Studieförbunden och demokratiinitiativet #vimasteprata.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé. Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
--------
39:55
#53 Bodil Jönsson om folkbildning mellan tanke och erfarenhet
Folkbildningspodden # 53– Bodil Jönsson om folkbildning mellan tanke och erfarenhet
Folkbildningspodden gästas av Bodil Jönsson som pratar utifrån sin senaste bok Fact up – Ta tillbaka sanningen. Vad innebär en kunskapsrenässans och vilken roll spelar folkbildningen i denna? Hur gör folkhögskolor och studieförbund för att gymnastisera mellan tanke och erfarenhet och hur ser ett reningsverk för tanken ut?
Ställer och svarar på frågor gör Hanna Schubert från folkbildningens demokratiinitiativ #Vi måste prata.
Programledare är Staffan Kahn, verksamhetsutvecklare för Arena Bildning. Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé som finansieras av fackföreningsrörelsen
--------
46:18
#52 Folkbildning i nationens tjänst?
Hur hänger folkbildning och nationalism ihop? Vad betyder ordet folk i folkbildningen? Hur ser det ut idag och hur såg det ut igår? Det är några av de frågor Folkbildningspodden ställer till dagens gäst.
Samuel Edquist är professor i historia vid Mittuniversitetet och ledamot i Mimerrådet, Nationella rådet för folkbildningsforskning, sedan 2012. Samuels forskningsområden är modern svensk historia, folkrörelsernas och folkbildningens historia, nationalism med mera.
Ställer och svarar på frågor gör Hanna Schubert, projektledare på Studieförbunden och demokratiinitiativet #vimasteprata.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé. Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
--------
38:29
#51 En stor hög remissvar och en liten årskrönika
Ylva Berglund, opinionsbildande utredare på Stuideförbunden i samverkan, är ansvarig för en av de 200 remisssvaren som skrivits om folkbildningsutredningen Bildning, utbildning och delaktighet (SOU 2024:41). Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola, är en annan.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.