Idag gästas vi av Patrik Witkowsky, författare till boken ”Vi kan styra oss själva”. I USA arbetar 10% på ett företag till större delen ägt av de anställda. Men i jämlika Sverige har idéerna om att låta de anställda äga och styra företagen de jobbar på aldrig riktigt slagit rot på allvar, trots att det är förknippat med högre produktivitet och trivsel på jobbet. Hur kommer det sig?
Vi reder också ut om ekonomisk demokrati är ett socialistiskt eller liberalt tankegods.
--------
55:15
22. Så påverkas ekonomin om Trump vinner valet
På andra sidan Atlanten närmar sig det amerikanska valet med stormsteg. Kampen är otroligt jämn. Demokratin står på spel - men det gör även ekonomin. Om Trump vinner valet riskerar inflationen att stiga igen. Är amerikanerna villiga att kasta demokratin överbord för att "make America great again", eller kommer Harris Magdamoderater till undsättning?
Vi gör även ett nedslag i turerna kring Northwolt.
--------
57:54
21. Hur obetalda lån blev en lysande affärsidé
Arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa är de vanligaste skälen till överskuldsättning. Lena Pettersson, författare till boken Skuldsatt, gästar detta avsnitt där vi borrar i svenskarnas överskuldsättning och försöker flytta fokus från låntagarnas ansvar till långivarnas ansvar. Hur kan det vara möjligt att använda en statlig myndighet för att driva in ockerräntor på spelskulder som aldrig borde beviljats? Och varför kan en misshandel preskriberas, men inte ett nödlån?
--------
38:43
20. Budget-ASMR
Regeringen har presenterat sin höstbudget och vi kan konstatera att det är den mest ideologiskt färgade lunta vi sett på länge. Manliga höginkomsttagare (med bil/flyg) är de stora vinnarna. Men hur unik är denna fördelningsprofil? Vi blickar tillbaka över hur skattepolitiken utvecklats i Sverige de senaste decennierna.
--------
43:56
19. Dåliga marknader är dåligt för alla
Idag gästas podden av Daniel Lind, forskningsledare för facken inom industrins produktivitetskommission. I detta avsnitt gör vi en djupdykning i produktivitet. Hur har vårt samlade välstånd vuxit fram? Vad har Friedman ställt med för att sänka produktiviteten i svensk ekonomi? Är det möjligt med ekonomiska tillväxtmått som tar hänsyn till klimatet? Och klarar vi av att dela på kakan om den slutar växa?