En podcast från Skolinspektionen. Men den här podden vill vi ta upp intressanta ämnen och områden som vi har granskat och som har fått stor uppmärksamhet.
Januari 2019 kom nya krav för de som äger och driver en fristående skola. Kraven innebär att ägar- och ledningskretsen för en skola ska ha erfarenhet och insikt i de lagar och regler som gäller för skolverksamhet. De ska även bedömas lämpliga och ha ekonomiska förutsättningar. Ägar-och ledningsprövning har nu funnits i fem år, men vad har de nya reglerna lett till och vad har vi sett på de här fem åren?
Medverkande: Helén Ängmo, generaldirektör, Carin Clevesjö, enhetschef för avdelningen tillstånd och skolors ekonomi - tillståndsprövning, Gunnar Persson, enhetschef för avdelningen tillstånd och skolors ekonomi - ekonomisk granskning, Agnes Gidlund, pressansvarig.
--------
24:59
Jämställdhet i skolan
Hur kan skolan öka jämställdheten och normmedvetenheten? ”Grabbiga pojkar” och ”duktiga flickor”, där färre pojkar når målen och fler flickor mår dåligt i skolan. Varför är det så?
Medverkande: Helén Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör, Jakob Lindahl, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen
--------
31:16
Diskriminering och kränkningar i skolan
Alla har rätt att känna sig trygga i skolan. Men så är det inte för alla elever. Hur vanligt är det med diskriminering och kränkningar i skolan, och vad ska man göra om man blir utsatt för det?
Medverkande: Mårten Petersson, Barn- och elevombudet (BEO), Caroline Larsson, utredare på Diskrimineringsombudsmannen (DO), Jonatan Lamy, vice ordförande på Sveriges elevkårer, Agnes Gidlund, moderator och pressansvarig på Skolinspektionen
--------
30:02
Extra anpassningar och särskilt stöd
Skolan ska ge alla elever förutsättningar att nå kunskapsmålen. Elever som riskerar att inte nå målen ska få stöd i form av extra anpassningar eller särskilt stöd. Men hur fungerar det egentligen i praktiken?
Medverkande: Anna Sellin, avdelningschef Skolinspektionen, Johanna Fredman, utredare Skolinspektionen, Linda Sandell, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen
--------
29:02
Kommunal vuxenutbildning
Vuxenutbildningen i Sverige ger väldigt generösa möjligheter till inte bara en andra chans utan också en annan chans i livet. Man kan komplettera med kunskap man saknar och man kan också helt byta inriktning och område i sitt yrkesliv. Men det finns utmaningar: Vuxenutbildningen ska vara flexibel och anpassas efter varje elevs mål och förutsättningar, samtidigt som den ska vara likvärdig och av hög kvalitet.
Medverkande:
Helén Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör
Jan Rehnstam, enhetschef för kommunal vuxenutbildning på Skolverket
Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen
En podcast från Skolinspektionen. Men den här podden vill vi ta upp intressanta ämnen och områden som vi har granskat och som har fått stor uppmärksamhet.