Powered by RND
PoddsändningarHälsa och motionGALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid
Lyssna på GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid i appen
Lyssna på GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid

Podcast GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid
Mad in Sweden
Välkommen till podden GALET - om psykisk hälsa och välbfinnande i en ny tid. Podden är en del av webbmagasinet Mad in Sweden:s syfte att fungera som ett forum f...

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 7
  • #7 Roland Paulsen: Ett sociologiskt perspektiv
    I detta avsnitt 7 har vi med oss Roland Paulsen, docent i sociologi vid Lunds universitet och författare till böcker som 'Vi bara lyder' och 'Tänk om'. Docent är en akademisk titel som visar på hög vetenskaplig kompetens och att Roland med sin forskning har bidragit med värdefull input inom sitt område, sociologi. Sociologi studerar människan, mänskligt beteende och sociala relationer i en samhällskontext. Roland är känd för sin kritik av det moderna arbetslivet och frågor kring meningsfullt arbete. Detta pratar vi också om i avsnittet. Vi pratar om hur arbetslivets krav påverkar vår psykiska hälsa. Hur tiden är en lyxvara och att vi blir bra på det vi övar på och att många människor glömmer bort vikten av att öva på att vara familj. Roland är medarbetare till Dagens nyheters kultursida och har fått flera vetenskapliga artiklar publicerade. Man kan också hitta honom på YouTube och i andra poddar. Varmt välkommen till podden!   Producent: Sofia Arvegård Wallin Ansvarig utgivare: Lasse Mattila Kontakt: Webbmagasinet Mad in Sweden: [email protected]   Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin och Linda Eriksson som har hjälpt oss med logotypen.
    --------  
    1:04:02
  • #6 Jan-Magne Sørensen: Att hantera psykoser utan mediciner
    Jan-Magne är överlevare av psykiatrin och ordförande för norska brukarorganisationen Hvite Ørn, en rikstäckande medlemsorganisation för och av personer med erfarenhet av psykiatrisk vård och deras anhöriga. Som en del av sitt arbete har Jan-Magne och Hvite Ørn skapat den framgångsrika återhämtningskursen, Gjensidig selvutvikling. En kurs som bygger på upptäckter och erfarenheter från psykologen och författaren, Klaus Gormsen, och syftar till att hjälpa människor att hjälpa sig själva och varandra att bearbeta inre konflikter, begränsande tankemönster och känslomässiga utmaningar. Hör Jan-Magne berätta om framgångskonceptet. Vi pratar om när Jan-Magne framkallade en psykos på eget initiativ, lät psykosen ha sin gång, för att sedan hantera och landa den utan mediciner. Vi pratar om diagnossystemets ovilja att förändra sig och hur tecken på friskhet hos en “diagnostiserad” får en förklaringsmodell som bekräftar sjukdomsbilden mer än att faktiskt ifrågasätta diagnosen. Vi pratar också om vikten av en holistisk syn på människan med ett själsligt potential och att medicinfria tillbud måste finnas inom psykiatrin. Vill du läsa mer om Jan-Magne, Hvite Ørn, Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp, eller återhämtningskursen Gjensidig selvutvikling, besök gärna hemsidan www.hviteorn.no för mer information.   Producent: Sofia Arvegård Wallin Ansvarig utgivare: Lasse Mattila Kontakt: Webbmagasinet Mad in Sweden: https://madinsweden.org/kontakt/   Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.
    --------  
    37:58
  • #5 Elisabeth Punzi: Mad Studies och kritiska kulturarvsstudier
    Det finns någonting som heter Mad people's history, Mad heritage, Mad studies och kritiska kulturarvsstudier - och Elisabeth har koll på allt detta. Hon hjälper oss att förstå vad allt detta är och varför det är så viktigt. Vi pratar mycket om boken “Mad studies, kulturarv & konst: En antologi”, som både utbildar och berör. Vi pratar om vetenskap och hur den biomedicinska modellen fick ersätta en alltför stor del av den mänskliga upplevelsen som inte går att förstå med dagens vetenskapliga modeller. Vi berör också den existentiella delen av den mänskliga upplevelsen. Den del som är högst individuell, helt subjektiv, fylld av tankar, känslor, förnimmelser och energier och som inte går att observera eller mäta objektivt. Kommer vi att hitta tillbaka till det magiska och mystiska med livet utan att gå tillbaka i tiden, tillbaka till religionens bojor? Vi pratar om olika strategier hos överlevare av psykiatrin, strategier som också blir intressanta fenomen på en kollektiv nivå. Vi pratar också om hur den instrumentella psykiatriska diagnostiken och dess behandlingsmetoder inte berör ensamhet, vilsenhet, osäkerhet, sorg eller längtan efter familj eller platser som vi har lämnat. Och det, och mycket mer, tycker vi är GALET. Elisabeth Punzi är en klinisk psykolog med en rik och mångsidig erfarenhet inom psykologi, undervisning, forskning och engagemang. Med en bakgrund inom klinisk psykologi och neuropsykologi har hon ägnat sin karriär åt att göra betydande bidrag till mental hälsa och psykosocialt arbete. Hon undervisar bland annat på Göteborgs Universitet. Hon är aktiv inom olika projekt bland annat inom Mad Studies och Kritiska Kulturarvsstudier. Elisabeth har också studerat vikten av olika konstnärliga uttryckformer för återhämtning vid psykiskt lidande.  Här är länken till boken Mad Studies, kulturarv & konst. En antologi: https://store.trapart.net/details/00185  Här är är länken till Mad heritage om du vill läsa mer om det: https://madheritage.se Här är länken till websidan som visar stulna förmål från psykiatrin: https://museum-anderer-dinge.de/   Producent: Sofia Arvegård Wallin Ansvarig utgivare: Lasse Mattila Kontakt: Webbmagasinet Mad in Sweden: https://madinsweden.org/kontakt/   Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.
    --------  
    1:06:46
  • #4 Dunja Grisell: ECT och när det blir riktigt GALET!
    Följ med Dunja Grisell när hon berättar om sina egna upplevelser av psykiatrin och när det går riktigt galet. Hennes berättelse är ett exempel på när vården patologiserar, diagnostiserar och medikaliserar en frisk, fullt mänsklig och funktionell reaktion på en svår och skadlig situation. Hur den ena felbedömningen leder till den andra som leder till psykofarmaka och elchocker - som leder till självmodstankar, inläggning och kognitiv nedsatthet som består än i dag, 16 år efter avslutad behandling. Vi pratar om hur Socialstyrelsen sa nej till den så välbehövliga rättsliga processen. Vi pratar om vikten av att hitta fler med egenupplevd erfarenhet och hur aktivismen kan bli ett sätt att skapa mening av någonting som annars är svårt att begripa. Vi pratar om peer support och hur stor meningsfullhet det finns i att hjälpa andra som har utsatts för eller upplever liknande situationer som en själv. Dunja Grisell är utbildad doula och certifierad peer support och pluggar just nu till psykoterapeut. Hon sitter i styrelsen för Riksföreningen Kontext, en förening som jobbar med opionsbildning kring synen på psykiskt lidande. Dunja kallar sig själv “survivor”. Hon är en överlevare av svensk psykiatri och psykiatrikritisk aktivist.  Här hittar du länken till Intentional Peer Support (IPS): https://www.intentionalpeersupport.org/?v=b8a74b2fbcbb Här hittar du länken till Inspektionen för vård och omsorg (IVO): https://www.ivo.se/ Producent: Sofia Arvegård Wallin Ansvarig utgivare: Lasse Mattila Kontakt: Webbmagasinet Mad in Sweden: https://madinsweden.org/kontakt/   Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.  
    --------  
    33:28
  • #3 Gunnar Bohman: Evidens - vad är det?
    Visste du att effekstarka behandlingsmetoder vid psykiskt lidande kan ha låg evidensstyrka? Eller att evidens inte betyder bevisad effekt eller effektstyrka på en preparat eller en metod? Ja, visst är det rörigt? Tillsammans med Gunnar pratar vi evidens och varför så många av oss har helt fel uppfattning om vad det betyder. Vi pratar RCT-studier och monodiagnoser. Att det är skillnad på diagnoser inom den somatiska vården (kroppsvården) och inom den psykiatriska vården. Och att diagnoser aldrig var tänkt att få ett sådant fäste inom psykiatrin. Inom psykiatrin ska diagnoser vara deskriptiva. De ska beskriva beteenden som uppvisas vid en tidspunkt och fungera som en karta för läkaren eller terapeuten där beteendet förändras över tid. Diagnoser inom psykiatrin säger inte vem eller vad du är, eller vad du har. Vi pratar om myten om det homogena och behovet av personcentrerad, integrerad, innovativ och kontextuell vård.  Gunnar Bohman har jobbat som psykolog inom psykiatrin sedan 1976. Han har drivit egen privat praktik som psykoterapeut i 15 år. Gunnar har forskat och disputerat i psykoterapi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han har också jobbat 15 år som universitetslektor på psykologutbildningen och psykoterpaeututbildningen på Stockholms Universitet.  Producent: Sofia Arvegård Wallin Ansvarig utgivare: Lasse Mattila Kontakt: Webbmagasinet Mad in Sweden: https://madinsweden.org/kontakt/   Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.
    --------  
    45:20

Fler podcasts i Hälsa och motion

Om GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid

Välkommen till podden GALET - om psykisk hälsa och välbfinnande i en ny tid. Podden är en del av webbmagasinet Mad in Sweden:s syfte att fungera som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykiskt lidande. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.
Podcast-webbplats

Lyssna på GALET - om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid, Feel Better, Live More with Dr Rangan Chatterjee och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.8.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 2/22/2025 - 6:39:40 AM