Varje dag ställer vi frågan ”Hur är läget?”. Men vi skulle behöva lägga till ”egentligen” för att fånga upp den viktiga frågan om hälsa och arbetsliv. I den här...
#24 Lotta Borg Skoglund: ADHD på jobbet - så stöttar vi varandra
Hela 3 procent av alla vuxna svenskar har ADHD. Det är alltså ganska troligt att någon av dina nuvarande eller blivande kollegor kan ha svårt med koncentration, uppmärksamhet och att kontrollera sina impulser. Därför behöver vi lära oss mer om hur vi ska skapa hållbara och inkluderande arbetsplatser, säger Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri och docent vid Uppsala universitet. Lotta är specialist och författare till flera böcker inom området, bland annat "ADHD på jobbet".
--------
18:21
#23 Naprapatjonas: Nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligae liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla delar hänger ihop. Det menar Jonas Parandian, som guidar och vägleder människor mot en mer hälsosam livsstil. För "Naprapat-Jonas" handlar rörelse inte bara om att hålla sig i form - det är också en form av medicin och ett sätt att läka. ”Jag vill kunna göra high five utan att axeln hoppar ur led!”
--------
16:57
#22 Jakob Forssmed: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver förändra hur vi arbetar och göra mycket mer förebyggande för att öka välmåendet och förebygga ohälsa. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) som menar att det hela ska ses ur ett samhällsekonomiskt perspektiv – inte bara som personlig hälsofråga. Mycket av Sveriges framtid avgörs om folk har liv som fungerar och arbetar med saker de hyggligt trivs med, konstaterar han. ”När man ska gå på ledighet på sommaren säger chefen att ’se nu till att ladda batterierna’. Jag gillar inte riktigt det där uttrycket för det indikerar ju att vi resten av tiden bara håller på att ladda ur våra batterier när vi är på våra arbetsplats”, säger ministern.
--------
17:59
#21 Monika Björn: Så jobbar du förebyggande med kvinnohälsa
Kvinnor mellan 40-60 år är överrepresenterade i statistiken över sjukskrivningar. Men genom ökad kunskap och förebyggande arbete går det att vända trenden! Det menar hälsoprofilen Monika Björn, författare till böckerna ”Stark 50+” och ”Stark genom klimakteriet”. Enligt henne behöver vi bli bättre på att förstå hur kvinnohälsa påverkar såväl individ som arbetsliv och samhällsekonomi. Här är Monikas allra bästa tips på vad både du och din arbetsgivare kan tänka på.
--------
15:34
#20 Emma Stenström: Bubbelhoppa mera - så kan du träna din förmåga
Vill du vidga dina perspektiv, öka din kreativitet och arbeta bättre med andra? Och samtidigt öka ditt välmående? Genom att hoppa mellan olika sociala tillhörigheter, eller ”bubblor”, är det möjligt! Det menar forskaren Emma Stenström från Handelshögskolan i Stockholm, som testat metoden på ett par tusen personer från studenter till chefer.
Varje dag ställer vi frågan ”Hur är läget?”. Men vi skulle behöva lägga till ”egentligen” för att fånga upp den viktiga frågan om hälsa och arbetsliv. I den här podden djupar vi just i hur det är – egentligen. En kvart varannan vecka möter vi kunniga, intressanta och inspirerande gäster som alla brinner för att vi ska må bättre, förebygga ohälsa och bli långsiktigt hållbara i karriären och på fritiden. Du får tips, råd och inspiration där alla är vinnare – både individen, arbetsgivaren och samhället. För det här är lönsamt på riktigt!