I den här poddserien pratar vi med personer som på olika sätt brinner för att utveckla sin del av hälso-och sjukvården. Det genomgående temat handlar om människ...
Tova och Miriam är specialister i allmänmedicin med stor erfarenhet av att jobba på BVC. De delar med sig av sin kunskap och ger en introduktion till dig som är i början av din BVC-placering. Ta del av tips och trix i mötet med barn och föräldrar, hur ni får till ett bra teamarbete och hur du som ST-läkare kan lägga upp din BVC-placering.
--------
39:56
Mattias Damberg om forskning, nära vård och en växlande karriär
Mattias Damberg är allmänläkare, docent och jobbar som överläkare på geriatriken i Västerås. I det här avsnittet berättar han om sitt omväxlande och intressanta arbetsliv, där han hunnit med att forska, vara delägare i en vårdcentral, att som biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör leda omställningen till nära vård, för att sen återvända till patienterna i ett nytt sammanhang. Vi pratar om vikten av att forska i primärvård och hur man kan gå till väga för att komma igång. Vi får också exempel på vad omställning till Nära vård kan innebära, och många andra reflektioner från Mattias intressanta arbetsliv.
--------
59:19
Eva Arvidsson om prioriteringar i primärvård
Vad finns det för riktlinjer för prioriteringar i svensk sjukvård, och hur kan de användas på vårdcentralen? Eva är allmänläkare och forskar på temat. I det här avsnittet delar hon med sig av sin kunskap och intressanta reflektioner. Hur funkar den etiska plattformen för prioriteringar ihop med lagen om vårdgarantin? Vad finns det för konkreta sätt att jobba med prioriteringar på vårdcentralen? Vem ska egentligen bestämma vilka patienter som får går före och vilka som får vänta? Eva ger också tips på var man kan fördjupa sig i prioriteringskunskap.
--------
51:36
Ann Wolmar om våld i nära relationer
Vi får tips om det omfattande stödmaterial som tagits fram på VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, som hittas på www.valdinararelationer.se och aktuella utbildningar för den som vill lära sig mer.
--------
1:16:41
Anders Lundqvist om fortbildning och kunskapshantering
Anders Lundqvist är allmänläkare i Kristianstad, ordförande i SFAMs fortbildningsråd och koordinator inom Allmänläkarkonsult Skåne (AKO). Här är ett fullspäckat avsnitt om varför fortbildning behövs, vilka typer av fortbildning som finns och vikten av kollegial dialog. Vad finns det för drivkrafter att ta till sig ny kunskap, hur gör man en fortbildningsplan och hur skapar man en lärande kultur på arbetsplatsen? Anders delar med sig av konkreta tips, bra kunskapskällor, tankar kring kunskapsstyrning och hur vi hanterar osäkerhet.
I den här poddserien pratar vi med personer som på olika sätt brinner för att utveckla sin del av hälso-och sjukvården. Det genomgående temat handlar om människor med kroniska sjukdomar. Vi som gör denna podden är ST-rådet i Svensk Förening för Allmänmedicin, SFAM. Vi är ST-läkare och nyblivna specialister från hela Sverige som drivs av att föra allmänmedicin framåt. Vår tanke är att podden ska fungera som ett diskussionsunderlag för läkarmötet eller ST-träffen, en fördjupning eller bara en aptitretare på väg till eller från jobbet om man så vill. Mycket nöje!