En podcast med två stycken ST-läkare (läkare under speciliasttjänstgöring) som tar sina vanliga fikarumsdiskussioner ut i etern. Med avstamp inom allmänmedicine...
I detta avsnitt börjar vi att prata om sjukhusläkarnas genomgång av Lex Maria-anmälningar från förra året där man konstaterade att 100 dödsfall kunde kopplas till vårdplatsbrist och resursbrist. Detta är beklagligt och ett tydligt kvitto på att patientsäkerheten faktiskt är hotad. Sedan måste vi nämna den skandal som skett på Akademiska sjukhuset i Uppsala där man opererat bort 33 kvinnors livmödrar i onödan. Under resten av avsnittet pratar vi om etisk stress. En typ av stress som är ständigt närvarnade i sjukvården där man måste göra beslut som rör personers liv och hälsa. Etisk stress kan vara positivt och ge en mening till arbetet, men utan tillräcklig återhämtning och känsla av kontroll blir det skadligt. Tyvärr är det där vi står idag i och med resursbristen som råder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
57:03
#11 - Varför får jag inte tid på min vårdcentral?
Dagens avsnitt börjar med att vi reflekterar över vår omvärldsspaning från förra avsnittet. Vad kan vi ta med oss framåt? Sedan kan vi inte låta bli att fundera över varför politikerna inte vill lyssna på professionen i Skåne och går vidare med beslutet att öppna närakuter. Även i Värmland väljer man att inte lyssna på professionen och tänker att läkarna ska jobba i öppna kontorslandsskap. Vad tycker vi om det? Gissa! Huvudtemat för avsnittet är varför det är så svårt att få tid på sin vårdcentral. Det har att göra med ekonomi, politiska felprioriteringar, riktlinjer och mer. Lyssna på oss när vi löser problemet. Eller går det? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
59:17
#10 - Lindesberg, Södertälje och Köpenhamn
Vi har bjudit in våra kära vänner som arbetar som läkare i Lindesberg, Södertälje och Köpenhamn. Vi får höra om politikernas velande i Region Örebro län och hur det känns att jobba på en nedläggningshotad akutmottagning. Dessutom pratar vi om hur man stänger och öppnar vårdcentraler på chans. Därefter diskuterar vi hur det är att prioritera vem som ska få intensivvård och när drar man gränsen? Vi får också chans att diskutera vad privatiseringen av enklare kirurgi gör med kompetensförsörjningen framåt i vården.Sist men inte minst så jämför vi det svenska sjukvårdssystemet med det danska. Är det lika ovanligt att läkare är chefer? Är vårdplatsbristen lika uttalad? Finns SKR i Danmark? SjukaVården tar tempen på vården i vår närhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
1:09:02
#9 - Intervjuspecial med Vården Vittnar VGR
Tidigare i år startade de ett konto på instagram. Sedan dess har vittnesmålen rasat in från medarbetare i vården. Vittnesmål från personal som arbetar på bristningsgränsen, patienter som inte får den vård de behöver och chefer som inte står bakom medarbetarna. Det är inte enstaka vittnesmål och de kommer från hela landet. Mer resurser skulle hjälpa, men är det bara mer resurser sjukvården behöver? I detta avsnitt intervjuar vi en av upphovspersonerna bakom kontot och belyser flera sjuka saker i vården. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
58:08
#8 - Ekonomiska styrsystem och lite etik
Vi är tillbaka och idag pratar vi mycket ekonomi. I nyheterna har vi kunnat läsa om regeringens budgetproposition, vad innebär det för sjukvården? Distriktsläkarföreningen har räknat ut när du får din egen husläkare som har tid att träffa dig och tyvärr är det inte imorgon. Hur fungerar ersättningen i sjukvården? Vad har New Public Management att göra med vilken vård vi ger och hur många som jobbar i vården förstår egentligen hur det hänger ihop? Sen avslutar vi allt med en liten genomgång av etiska principer för att ladda upp inför framtiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En podcast med två stycken ST-läkare (läkare under speciliasttjänstgöring) som tar sina vanliga fikarumsdiskussioner ut i etern. Med avstamp inom allmänmedicinen (för Ludvig Cokorilo) och psykiatrin (för Fredrik Rosenqvist) så diskuteras det mesta inom vården och dess angränsning till övriga samhälle i dessa samtal. En ödmjuk förhoppning är att dessa samtal kan få ringar på vattnet i framtida politiska diskussioner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.