Hur mycket extra betalt får man för ett flyttat arbetspass i framtiden? Hur blir löneökningen och hur ser ersättning ut vid beredskap? Här får du svar på frågor kring det nya avtalet HÖK25. Den 7 april undertecknades det nya kollektivavtalet HÖK25 mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona. Det gäller för dig som arbetar i en region, kommun eller ett kommunägt bolag. I det här avsnittet får du en snabb introduktion kring vad det nya avtalet innebär när det gäller till exempel lön, arbetstid, ob, förskjuten arbetstid och beredskap. Vårdfokus reporter Per Bengtsson intervjuar Vårdförbundets förhandlingschef Mathias Åström och ställer frågor om detalje som varför natten börjar klockan 22.00 i stället för klockan 00.00 och hur mycket extra betalt man faktiskt får för ett flyttat arbetspass. I studion: Per Bengtsson, reporter på Vårdfokus och Mathias Åström, förhandlingschef på Vårdförbundet.
--------
28:29
Höga krav på sjuksköterskestudenter skapar ångest
Vården skriker efter personal. Och som sjuksköterskestudent vet man att man är viktig för samhället och att man sannolikt kommer att kunna välja bland jobben efter examen. Men vägen dit kan vara snårig och kravfylld, säger Esha Hoque, ordförande för Vårdförbundet Student i det här avsnittet av Vårdfokuspodden. Esha Hoque berättar om ohälsa bland studenter, de höga kraven på tentorna och risken att bli spärrad från utbildningen om man inte möter förväntningarna. – Det är mycket ångest runtomkring på campus. Alla är konstant stressade för att kunna klara av tentorna. Det är utmanande för studenter, säger hon i podden. Nyligen gick Esha Hoque och en studiekamrat tillsammans ut med kritik just mot kraven på studenterna i samband med tentorna. Framför allt är de kritiska mot brister i den feedback som ges när man inte har klarat frågorna och får göra om tentamen. Men de ljusa sidorna med utbildningen till yrket som sjuksköterska överväger ändå, säger Esha Hoque: – Även fast det är kämpigt och tuff miljö får man personlig belöning, man mår bra av att hjälpa andra. Det är det man lever på – men det ska inte behöva vara så! Programledare är Leni Weilenmann. Ansvarig utgivare: Michelle Wahrolén.
--------
18:38
Att få sitt schema ändrat stup i kvarten
Att ofta få sitt schema ändrat och arbetspass flyttade med kort varsel har numera blivit vardagsmat för många sjuksköterskor. Det har sitt pris för den som drabbas. Vad kan man göra åt det? Vad har man för rättigheter och hur kan det ändras? I det här avsnittet pratar vi om förskjuten arbetstid. Vårdfokus reporter Jonatan Westin intervjuar Helena Szaruk, sjuksköterska och förtroendevald på Sahlgrenska.
--------
33:12
Så förhandlar facket för schysta villkor
Vem har makten på arbetsplatsen? Och hur går det till när det bestäms, egentligen? Om det handlar nya avsnittet av Vårdfokuspodden. En ovanligt omfattande avtalsrörelse pågår i Sverige just nu. Hundratals kollektivavtal för miljontals arbetstagare ska omförhandlas 2025. Men hur går förhandlingarna till? Och hur får man motparten, alltså arbetsgivaren, att gå en till mötes? Vårdförbundet kräver rimlig lön, arbetstid som gör att medlemmarna orkar ett helt arbetsliv och en förutsägbar schemaläggning. Förhandlingschefen Mathias Åström lägger upp strategierna som ska övertyga arbetsgivarna om förbättringarna. I det här avsnittet berättar han hur det går till. – Ingen ska inte behöva ha en mormor eller en farfar i ständig beredskap för att man inte vet om man beordras att jobba övertid, men det är så det ser ut i dag, säger han i podden. Läs mer om avtalsrörelsen 2025 på Vårdfokus sajt.
--------
19:33
Fröken Knip, tant Motstånd och fru Egenmonitorering fick Vårdförbundspriset
Trion som fick dela på Vårdförbundspriset skojar om sina titlar. Nästa sekund är de allvarliga och berättar att deras patienter behöver bättre vård. Det har de varit med och bidragit till med sitt starka engagemang. Här delar de med sig av hur de lyckats spränga gränserna och tagit stora kliv för att utveckla vården där de arbetar med patienter med kol, inkontinens eller klimakteriebesvär. Vi får lära oss om hur den legendariska Louis Armstrongs teknik kan vara utmärkt att ha med sig som astma- och kolsjuksköterska, från Eva Liljeqvist på Capio vårdcentral Orust. Även specialistsjuksköterskan Petra Jacobson, på lungmedicinska mottagningen på Linköpings universitetssjukhus, vill slå ett slag för just patienter med kol och har lyckats minska inläggningar på sjukhuset med 86 procent. Den tredje vinnaren är Elin Åberg, barnmorskan som vill ta ansvar för kvinnan i alla åldrar. När hon märkte att patienter sökte hjälp för klimakteriesymtom och inkontinens kände hon sig först hjälplös. Idag ansvarar hon för utredningar och ordinationer. Häng med och hör hur hon gjorde för att få rätt kompetens! På vardfokus.se kan du också läsa intervjuer med de tre pristagarna.
Spännande samtal kring livet i vården: jobbvardagen, fackliga frågor, arbetsmiljö, yrkesfrågor - högt och lågt. Vårdfokuspodden är en podd från tidningen Vårdfokus.