Powered by RND
Lyssna på Vårdfokuspodden i appen
Lyssna på Vårdfokuspodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Vårdfokuspodden

Podcast Vårdfokuspodden
Michelle Wahrolén
Spännande samtal kring livet i vården: jobbvardagen, fackliga frågor, arbetsmiljö, yrkesfrågor - högt och lågt. Vårdfokuspodden är en podd från tidningen Vårdfo...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 16
  • Sineva Ribeiro: "Fel att lägga anmälningsplikten på vårdyrken"
    Inom kort landar utredningen om informationsplikt på regeringens bord. Vilka konsekvenser kan en eventuell ny lag få för vårdpersonal, patienter och samhället? Den frågan står i centrum i detta avsnitt av Vårdfokuspodden som gästas av Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Utredningen om att personal inom vård, skola och socialtjänst ska anmäla personer som befinner sig i landet utan tillstånd har orsakat debatt. Flera fackliga organisationer, bland andra Vårdförbundet, varnar för riskerna med en så kallad ”angiverilag”. Den 29 november ska utredningen presenteras för regeringen. I detta avsnitt av Vårdfokuspodden fördjupar vi oss i hur en eventuell ny lag skulle påverka enskilda medarbetare i vården, patienter och samhället i stort. Medverkar gör Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och du får även höra röster från sjuksköterskor som deltog vid en manifestation mot angiverilagen tidigare i höst. Programledare och reporter är Sanna Björkman.
    --------  
    14:44
  • Nutrition - hur gott låter det?
    Mat är lika med kärlek och omsorg. En kopp varm choklad på kvällen på äldreboendet kan smaka gott men också sprida värme och trygghet i kropp och själ. Men hälften av alla patienter på sjukhus kan vara undernärda. Det visar ny internationell forskning gjord av svenska forskare. Undernäring är farligt eftersom det sätter i gång den katabola processen där kroppen bryter ned muskler. Om man ligger på sjukhus och inte har aptit. Varför är det så viktigt med näring? ”Det handlar om våra grundläggande behov, vår överlevnad och behövs för sårläkning, återhämtning och rehab”, säger Viktoria Wallin, sjuksköterska, forskare och lärare med just nutrition som specialitet. I detta avsnitt gör vi en djupdykning i ämnet nutrition för äldre och sjuka där Vårdfokus reporter Leni Weilenmann samtalar med Viktoria Wallin. Programledare: Michelle Wahrolén  
    --------  
    25:43
  • Ett år med dygnsviloreglerna / ”Empowerment” av sjuksköterskor på finska
    Iva-sjuksköterskan Lisa Koonce i Göteborg oroades inför att de skärpta reglerna om dygnsvila skulle införas. ”Jag har valt den bättre av två dåliga lösningar”, säger hon nu, ett år senare. Och i Finland har Nordens första magnetsjukhus certifierats - vad betyder de för sjuksköterskorna som jobbar där? Det handlar det senaste avsnittet av Vårdfokuspodden om. Det är ett år sedan de nya skärpta reglerna för dygnsvila infördes den 1 oktober 2023. En händelse som skakade om vården ordentligt. I Vårdfokuspodden hör vi ivasjuksköterskan Lisa Koonce om hur det har påverkat hennes återhämtning och arbetstider. Per Bengtsson, som har bevakat frågan, berättar hur det har gått för vården att efterleva de nya reglerna. Många verksamheter har sökt dispens – hur har det gått och vad betyder det? På andra sidan Östersjön, i Helsingfors, har Nordens första magnetsjukhus certifierats. Den i USA beforskade magnetmodellen ska lyfta sjuksköterskorna i deras yrkesroll, få dem att stanna på arbetsplatsen och inte minst göra vården excellent. Vårdfokus reporter Leni Weilenmann har besökt sjukhuset och pratade finsk ”empowerment” av sjuksköterskornas yrkesroll med Marita Ritmala och Jenifer Zabala som arbetar där. Programledare är Karin O’Mahony och ansvarig utgivare är Michelle Wahrolén.
    --------  
    27:37
  • Raset i Stenungsund - sjuksköterskan som var först på plats berättar
    Ett jordskred inträffade den 23 september 2023 i anslutning till en byggarbetsplats vid motorvägen utanför Stenungsund, där marken innehåller höga halter av kvicklera. Det ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande fastigheter. Vägen förstördes i båda riktningarna.  Våren 2024 delgavs tre personer misstanke om grovt allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Här hör du Ida Honsberg, ambulanssjuksköterska, som var först framme vid olycksplatsen efter larmet, berätta om insatsen.  ”Oj, här är bara träd, sa jag till min kollega Peter när vi kom fram till olycksplatsen. Skogen hade flyttats rakt ut på motorvägen. Det var en surrealistisk upplevelse. Jag är tacksam över att det inte hände under rusningstrafik, det hade kunnat leda till en enorm katastrof”, säger hon. Läs också en intervju med Ida Honsberg. Reporter: Per Bengtsson. Ansvarig utgivare för Vårdfokuspodden är Michelle Wahrolén.
    --------  
    24:42
  • Sjuksköterskors viktiga roll för att förebygga suicid
    Att föda utan barnmorska eller sövas utan anestesisjuksköterska är otänkbart, men varför tillåts tvångsvård utan specialistsjuksköterska närvarande? Vårdfokuspodden gästas av psykiatrisjuksköterskorna Pernilla Omerov och Kaisu Bergh som berättar om hur omvårdnad, bemötande och samtal kan användas för att förebygga suicid. Sjuksköterskor möter suicidnära patienter i alla typer av vårdmiljöer. Men många känner sig inte bekväma i att hantera psykisk ohälsa utan hänvisar vidare till psykiatrisk vård. Det kan leda till att patientens känslor av ensamhet, utanförskap och av att vara en börda förstärks. Samtidigt har vägen in till den psykiatriska vården blivit manualbaserad i stor utsträckning. Fokus är på psykiatrisk diagnostik med risk för att grundorsaken missas. I det här avsnittet av Vårdfokuspodden berättar psykiatrisjuksköterskorna Pernilla Omerov och Kaisu Bergh om sjuksköterskans breda kompetens som lämpar sig synnerligen väl för att fånga upp fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov. Omvårdnad, ett bra bemötande och ett närvarande lyssnande räcker långt och fungerar som suicidprevention. Det är något alla sjuksköterskor kan ge, oavsett erfarenhet och vårdsituation.  I studion också Jonatan Westin och Karin O'Mahony på Vårdfokus. Ansvarig utgivare för podden är Michelle Wahrolén. Hit kan du vända dig om du eller någon nära dig mår dåligt:  I ett akut läge ring 112 eller vänd dig till närmaste akutpsykiatriska mottagning. Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag. Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08–702 16 80. Bris: Du kan ringa eller sms:a till nummer 116 111. Du kan också mejla eller chatta. Regnbågslinjen: 0770-55 00 10, för dig som hbtqi+ och närstående. Tisdag och torsdag 18–21. Äldrelinjen, öppet vardagar 8–19 och helger 10–16 på 020–22 22 33. Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.  Föräldralinjen, 020–85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00. Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020–18 18 00 kl 19–22. Kyrkans SOS erbjuder kris- och stödsamtal för alla. SOS-telefonen: 0771–800 650, vardagar 13–21, helger 16–21.  Nationella vård- och insatsprogram har mer fakta om Nect-metoden för att minska och handskas med självstigmatisering, vilket berörs i avsnittet.
    --------  
    44:23

Fler podcasts i Hälsa och motion

Om Vårdfokuspodden

Podcast-webbplats

Lyssna på Vårdfokuspodden, Johannes Cullberg Podcast och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Radio
Sociala nätverk
v6.28.0 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 11/24/2024 - 2:19:02 PM