Powered by RND
Lyssna på Sköldkörtelpodden i appen
Lyssna på Sköldkörtelpodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Sköldkörtelpodden

Podcast Sköldkörtelpodden
Sköldkörtelförbundet
Fokus på sköldkörteln, relaterade sjukdomar och hur vi arbetar för ett friskt liv för alla med sköldkörtelsjukdom. Podden drivs av Sköldkörtelförbundet.

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 7
  • #6 William Svensson om Hashimotos
    I det här avsnittet samtalar vi med William Svensson, en av Sköldkörtelförbundets nya styrelseledamöter. Han delar med sig av sin unika erfarenhet av att diagnostiseras med Hashimotos redan som tonåring. William berättar om hur han, i brist på tydlig vård och riktlinjer, själv utforskat olika kosthållningar och förändringar i vardagen för att minska inflammation och förbättra sitt mående. Vi diskuterar bland annat eliminationsdieter, karnivorkost och hur små förändringar kan ge stora effekter. Samtidigt lyfter vi vikten av att ta hjälp av kostexperter och att ta reda på om andra tillstånd, som celiaki, kan ligga bakom symtomen. Avsnittet ger en inblick i hur komplext det kan vara att navigera sin egen hälsa, särskilt när evidens saknas och vårdstrukturen inte ger tillräckligt stöd.
    --------  
    25:26
  • #5 Nyhetssvep hösten 2024
    I detta avsnitt av Sköldkörtelpodden gör vi ett nyhetssvep och summerar höstens viktigaste händelser! Vi berättar om förbundets arbete för att förbättra vården, möten med aktörer som Pfizer och Regionalt Cancercentrum, samt nya material för barn och unga. Vi lyfter även ämnet PFAS – vad det är, dess koppling till sköldkörtelsjukdomar och hur du kan minska exponeringen. Dessutom pratar vi om debatten kring hormonvänlig kost och varför forskningen på kvinnohälsa behöver utvecklas. Artikeln om dricksvattnet i Blekinge,  patientberättelsen och Ann Fernholms artikel.  På agendan finns också höstens framgångar, som förbundets arbete med vårdprogrammet för sköldkörtelcancer och den nya informationsfoldern för hypopara. Vi berättar även om glädjande nyheter om att alla styrkor av Levaxin nu återigen omfattas av högkostnadsskyddet. Avslutningsvis diskuterar vi förbundets medverkan i media, inklusive ordförandens intervju om höstbudgeten och den positiva responsen på våra initiativ. Lyssna för att få en fullspäckad uppdatering om vad som hänt inom sköldkörtelvården och förbundet under hösten! 
    --------  
    16:30
  • #4 Vårdprogram för hypertyreos – vad innebär det?
    22 maj 2023 sändes webbinariet som handlade om det nyligen beslutade vårdprogrammet för hypertyreos. Helena Filipsson Nyström, universitetssjukhusöverläkare och docent på Sköldkörtelmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset var ordförande för gruppen som tog fram programmet, Christin Lundberg, en av våra patientrepresentanter i arbetet och Agneta Lindo, sjuksköterska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, deltog i sändningen som leddes av förbundsordförande Anna Bergkvist. Webbinariet kommer att handlade om: Vad är ett vårdprogram? Vad innehåller vårdprogrammet? Vad kan jag som patient förvänta mig av vårdprogrammet?
    --------  
    53:25
  • #3 Hypoparatyreoidism patientforum 2024
      I detta avsnitt: Detta är en inläsning av ESE Patientforum för hypoparatyreidism som utforskade hur komplikationer och behandlingsalternativ för hypoparatyreoidism påverkar patienters livskvalitet. Vi får höra om de utmaningar sjukdomen medför, både för de drabbade och deras familjer, inklusive risker som försämrad benomvandling, njurskador, muskelsvaghet och kognitiva problem. Vi får höra personliga berättelser om hur sjukdomen påverkar familjelivet och relationer, och hur viktig vårdpersonalens förståelse är för att hantera dessa komplexa tillstånd. Även kostens roll i behandlingen samt nya lovande medicinska framsteg, som ger hopp om bättre livskvalitet för de drabbade. Texten som är inläst finns att läsa här på Sköldkörtelförbundets hemsida.
    --------  
    13:57
  • #2 Patientnämnden
    Vi diskuterar hur du kan agera om du inte är nöjd med sin vård. Vi lyfter fram vikten av att prata direkt med vårdgivaren och att ta hjälp av patientnämnden, som är en opartisk hjälp som finns i alla regioner och är fristående från sjukvården. Patientnämnden kan hjälpa till att reda ut och förklara, och bidra till att patienter och vårdgivare förstår varandra bättre. Vi diskuterar också hur du kan anmäla till patientnämnden och vad du kan förvänta dig av processen. Vi lyfter fram att patientnämnden inte är en utredande instans, utan snarare en medlare som hjälper till att lösa problem. Alla synpunkter är värdefulla och att det är viktigt att anmäla om man inte är nöjd med sin vård. Utgångspunkt för samtalet är denna artikel där två patientnämndsrepresentanter har intervjuats. I början av avsnittet nämner vi en studie om diagnosticering i Halland och vår egen rapport om uppföljning av hypotyreos, båda länkade här.
    --------  
    17:26

Fler podcasts i Hälsa och motion

Om Sköldkörtelpodden

Fokus på sköldkörteln, relaterade sjukdomar och hur vi arbetar för ett friskt liv för alla med sköldkörtelsjukdom. Podden drivs av Sköldkörtelförbundet.
Podcast-webbplats

Lyssna på Sköldkörtelpodden, Huberman Lab och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.2.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 1/19/2025 - 1:19:02 AM