#11 Arshiya och Yasemin om hypotyreos och psykisk ohälsa
I detta avsnitt Gymnasieeleverna Arshiya Noor Ali och Yasemin Mustafovska gästar Sköldkörtelpodden och berättar om sin studie om sambandet mellan hypotyreos och psykisk ohälsa. Studien bygger på enkätsvar från över 200 kvinnor med hypotyreos samt intervjuer och litteraturgenomgång. I samtalet delar de med sig av sina reflektioner, vilka symtom som stack ut, hur läkemedelsbehandling och livsstil påverkar psykiskt mående – och hur viktigt det är att se individens helhetsbild. Vi pratar också om bemötandet i vården, komplexiteten i hormonbehandling och varför mer forskning på kombinationsbehandling behövs. Ett avsnitt om engagemang, insikt och vikten av att lyssna på patienterna. 👉 Läs hela deras gymnasiearbete via länken.
--------
22:33
#10 PFAS och sköldkörteln – vad du behöver veta
I detta avsnitt: PFAS – de svårnedbrytbara kemikalierna som finns i allt från dricksvatten till smink – har väckt stor oro för sin påverkan på vår hälsa. I detta avsnitt av Sköldkörtelpodden gästas vi av kemikalieexperten Cecilia Hedfors från Naturskyddsföreningen, som förklarar vad PFAS är, hur de används och varför de är så farliga – särskilt för sköldkörteln. Vi pratar om kopplingar till sköldkörtelsjukdomar, hormonstörningar och immunförsvar, samt om hur du som individ kan minska din exponering. Avsnittet ger också en inblick i det pågående EU-förslaget om PFAS-förbud, hur lagstiftningen fungerar idag – och vad som krävs för att skydda människors och djurs hälsa. Lyssna för att lära dig mer om PFAS och hur vi tillsammans kan påverka framtiden. Nämnda länkar: Studien om mikroplaster i sperma Händelsen i Blekinge Naturskyddsföreningens namninsamling
--------
29:08
#9 Hitta rätt kost för dig och din sköldkörtel
Att hitta rätt kost kan vara en avgörande faktor för dig med sköldkörtelsjukdom. I denna föreläsning förklarar näringsterapeuten Christina Mattsson hur olika kostupplägg – som AIP, paleo och en naturligt gluten- och mejerifri diet – kan påverka symtom och hjälpa till att balansera hormoner. Genom att fokusera på nyckelnäringsämnen, minska inflammation och anpassa kosten till den egna livsstilen, skapar man bättre förutsättningar för ökad energi och välmående. Christina betonar också vikten av stresshantering, ordentligt med sömn och en positiv inställning för att på sikt uppnå en hållbar hälsa. Du kan även se en inspelad och textad version i denna länk.
--------
58:55
#8 Panelsamtal på Forum Jämställdhet: Kön, genus och (o)hälsa
Kön och genus spelar roll i vården, både för patienter och vårdpersonal. Vi utforskar hälsoparadoxen, hur kunskapsluckor om kvinnors sjukdomar påverkar diagnostik och behandling, och hur kvinnlig vårdpersonal drabbas av etisk stress, underbemanning och sexism. I detta seminarium får du patientperspektivet från Astma- och Allergiförbundet och Sköldkörtelförbundet, men även vårdpersonalens perspektiv från Kvinnliga Läkares Förening och Vårdförbundet. Talare Liselott Florén, påverkanschef på Astma- och Allergiförbundet, Agnes Andreason, vice ordförande på Kvinnliga Läkares Förening, Anna Bergkvist, ordförande på Sköldkörtelförbundet och Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet. Spelades in på Forum Jämställdhet 2025
--------
26:04
#7 Ordförande möter: Daniel Forslund om patientmakt genom digital innovation
I detta avsnitt inleder förbundsordförande Anna Bergkvist en ny serie kallad ”Ordförande möter” genom att samtala med Daniel Forslund, utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna. Tillsammans diskuterar de hur digitala lösningar och AI kan skapa större patientmakt och göra vården mer individanpassad. Daniel delar erfarenheter från både offentlig och privat sektor, och de belyser hur förbättrad informationsdelning kan underlätta allt från enkla provsvar till komplexa cancerutredningar. Samtalet rör även etiska frågor kring dataanvändning: Hur kan patienters information säkras och samtidigt bli en resurs för forskning och utveckling? Varför går digitaliseringen ibland så långsamt? Avsnittet ger en inspirerande inblick i framtidens hälso- och sjukvård — där teknik och mänsklig närvaro samverkar för att skapa trygghet, delaktighet och bättre vårdresultat för alla.
Fokus på sköldkörteln, relaterade sjukdomar och hur vi arbetar för ett friskt liv för alla med sköldkörtelsjukdom. Podden drivs av Sköldkörtelförbundet.