Vi fokuserar på ett vidare perspektiv av begreppet av ”hälsa” som berör både det psykiska, fysiska och sociala. Allt ifrån mer kunskapsorienterade inlägg om kos...
Forskaren om styrketräningens alla fördelar - ung som äldre
I detta avsnitt gästas vi av Tommy Lundberg, forskare i träningsfysiologi vid Karolinska Institutet, som har djupdykt i frågor kring styrketräning, muskeluppbyggnad och åldrande.
Vi inleder med frågan om hur mycket muskler kan man bygga på en given tid.
Vi pratar om de största utmaningarna för att bibehålla muskelmassa och styrka när vi blir äldre, varför typ II-muskelfibrer är så viktiga och hur åldrandet påverkar dem.
Vi diskuterar även vilken roll vikter och intensitet spelar: är det bättre att lyfta tungt med få repetitioner, eller ska man hålla sig till lättare vikter med fler reps?
Vi utforskar även kostens betydelse, hälsofördelar utöver styrka, samt nya rön inom forskningen. Detta är ett fullmatat avsnitt för dig som vill veta hur man optimerar sin träning – oavsett ålder!
--------
1:04:24
Johan "Plexus" Oldenmark: "Jag har tjänat livet, inte pengar"
I veckans podd gästas vi av Johan ”Plexus” Oldenmark – legendarisk kroppsbyggare och gladiator, en gång utsedd till millenniets bodybuilder. Johan är en symbol för styrka, glädje och målmedvetenhet, men vem är han bakom det breda leendet och de stora musklerna? Vi får följa hans resa från källargymmets passion till tävlingsscenernas glans och rollen som energisk inspiratör i TV-rutan.
Han delar med sig av historier om träning, tävling och balans i livet – hur han kombinerar fysiska mål med att sprida glädje och energi till andra. Ett avsnitt fyllt av skratt, inspirerande anekdoter och reflektioner om vad som krävs för att bygga både en stark kropp och själ.
--------
55:02
Forskaren om jojobantning, ämnesomsättning & läkemedel för viktnedgång
I det här poddavsnittet gästas vi åter av Ingrid Larsson, näringsfysiolog, forskare inom obesitas och docent i klinisk experimentell nutrition. Vi dyker ner i den senaste forskningen kring viktminskning och ämnesomsättning,
och hur våra kroppar reagerar på olika metoder för viktnedgång, inklusive läkemedel och jojobantning.
Vi inleder avsnittet med att diskutera de nyaste läkemedlen för viktnedgång och vad forskningen visar om deras effektivitet och långsiktiga effekter.
En annan del av samtalet kretsar kring jojobantning – vad det innebär, om det är farligt, och hur det kan påverka både ämnesomsättningen och kroppens sammansättning. Ingrid förklarar också de mentala effekterna av att
ständigt gå upp och ner i vikt, och vad forskningen säger om risken att gå upp mer än man tappat.
Sjunker verkligen ämnesomsättningen med åldern? Här går vi in på Herman Pontzers forskning som visar att vår basala ämnesomsättning förblir stabil mellan 20 och 60 års ålder, och hur förändringar i livsstil snarare än metabolism ofta ligger bakom viktökningen. Vi tar upp vanliga missuppfattningar om att träning alltid leder till större kaloriförbränning och hur kroppen justerar sin energianvändning vid ökad aktivitet.
--------
1:05:10
Psykologen om besvärliga beteenden på arbetsplatsen
I detta poddavsnitt gästas vi av psykologen och docenten Mattias Lundberg, som tar upp ett ämne många kan relatera till: besvärliga beteenden på arbetsplatsen. Istället för att kategorisera personer efter personlighetsdrag, förespråkar Mattias att vi ska fokusera på beteenden – för det är de som ställer till det, inte personligheterna.
Med sin humor och skarpa insikter diskuterar han olika typer av medarbetare, som till exempel den ständigt arga "Kapten Haddock", besserwissern som alltid ska veta bäst, tidsoptimisten som aldrig riktigt hinner med, och glidaren som undviker ansvar.
Mattias menar att vi kan skapa mer harmoniska arbetsmiljöer om vi blir bättre på att hantera beteenden snarare än att lägga energi på att försöka förändra människors personligheter. Missa inte det här spännande avsnittet, fullt av både igenkänning och praktiska tips!
--------
54:31
Katarina Howner om psykopater i fängelse och i vår vardag
I detta avsnitt intervjuar vi Katarina Howner, dubbel specialist inom psykiatrin. Vi diskuterar psykopati, antisocial personlighetssyndrom, rättspsykiatrisk bedömning, riskbedömning samt psykopati och möjligheterna till rehabilitering för personer med denna diagnos.
Katarina ger en djupare inblick i hur man arbetar inom rättspsykiatrin och de utmaningar som finns när det gäller behandling och riskhantering av individer med psykopatiska drag. I avsnittet diskuterar vi även allmänt om psykopati inte bara relaterat till rättspsykiatrin.
Vi fokuserar på ett vidare perspektiv av begreppet av ”hälsa” som berör både det psykiska, fysiska och sociala. Allt ifrån mer kunskapsorienterade inlägg om kost och träning till att träffa gäster som gjort olika livsstilsförändringar.
Totte, är hälsocoach, PT, kostrådgivare online. Han är även alkohol -och drogterapeut (KBT) online.